Τα χρώματα στο παιδικό δωμάτιο και η επίδρασή τους | Vellea Home

 2022-03-30

Τα χρώματα στο παιδικό δωμάτιο και η επίδρασή τους

Τα χρώματα έχουν την ικανότητα να εμπνέουν, να διεγείρουν, να καταπραΰνουν ακόμα και να θεραπεύουν . Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα συναισθήματα των παιδιών και κυρίως των εφήβων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των ενηλίκων και προσπαθούν να βρουν μια θέση σε αυτόν. Γι' αυτό η επιλογή χρωμάτων για το παιδικό δωμάτιο δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζετε . Ο λόγος δεν είναι μόνο τα συναισθήματα των παιδιών. Ταυτίζονται με το δωμάτιό τους γιατί είναι ο προσωπικός τους χώρος και συχνά λαχταρούν να καλέσουν τους συνομηλίκους τους ως καλεσμένους και να τους δείξουν το μικρό τους σύμπαν.

Και ενώ οι επιστήμονες έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κατανοήσουν πώς τα χρώματα επηρεάζουν το μυαλό και το σώμα μας, να έχετε κατά νου ότι κάθε παιδί έχει τη δική του ατομικότητα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκ των προτέρων και δεν συμμορφώνεται πάντα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες. Ωστόσο, αν είστε περίεργοι για το τι μπορείτε να πετύχετε με τη χρωματική παλέτα, οι παρακάτω γραμμές θα σας φανούν χρήσιμες.

Κόκκινο

Ας ξεκινήσουμε με το κόκκινο - το χρώμα που μας δίνει ενέργεια, επιταχύνει τον καρδιακό μας ρυθμό, διεγείρει την γεύση μας και κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση. Ένα υπέροχο χρώμα που, αν υπάρχει ως έμφαση στο δωμάτιο, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να έχουμε ένα πιο καθαρό και καθαρό μυαλό που λειτουργεί γρήγορα και «λύνει» τις προκλητικές εργασίες.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπεριλάβετε το κόκκινο στο παιδικό δωμάτιο είναι, για παράδειγμα, μεμονωμένα αξεσουάρ όπως κομοδίνο ή επιτραπέζιο φωτιστικό, μαξιλάρια, παπλώματα, καρέκλα γραφείου, σκαμπό, κορνίζες φωτογραφιών ή εικόνων, μολύβι και άλλα. Οι ειδικοί συνιστούν μέτρια χρήση αυτού του χρώματος στην εσωτερική διακόσμηση, καθώς σε μεγάλες δόσεις θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος, ταραχή, υπερκινητικότητα, ακόμη και επιθετικότητα. Γι' αυτό οι έντονα κόκκινοι τοίχοι και τα έπιπλα δεν είναι προτιμότερα στην κρεβατοκάμαρα.

Πορτοκαλί

Η χρήση αυτού του ζεστού χρώματος συχνά υποτιμάται από τους σχεδιαστές και μάλιστα πιστεύουμε ότι δεν του δίνεται η απαραίτητη προσοχή. Είναι υπέροχο για παιδικό δωμάτιο γιατί φέρνει τη γεύση των πορτοκαλιών και μια αίσθηση ζωής γεμάτη χαρά. Το πορτοκαλί ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση, μας κάνει πιο εξωστρεφείς και ανεξάρτητους, φέρνει αισιοδοξία και φρέσκια διάθεση.

Η κοινωνική φύση αυτού του χρώματος καθησυχάζει επίσης τα παιδιά και τους φίλους τους, εμπνέοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία. Σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε στο εσωτερικό μια πολυθρόνα, σκαμπό ή καρέκλες σε πορτοκαλί χρώμα ή τα τόσο δημοφιλή πουφ. Ένας βαμμένος τοίχος με πορτοκαλί στοιχεία θα ανανέωσε επίσης το δωμάτιο του παιδιού σας.

Κίτρινο

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το κίτρινο με μια αίσθηση ευτυχίας και ευθυμίας. Μελέτες συνδέουν επίσης αυτό το φωτεινό και χαρούμενο χρώμα με το κίνητρο. Οι πιο απαλοί κίτρινοι τόνοι μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, ενώ οι πιο φωτεινοί αυξάνουν τη μνήμη.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε έντονο κίτρινο στο εσωτερικό μας, γιατί αν το παρακάνουμε, μπορεί να προκληθεί αίσθημα υπερβολικού ενθουσιασμού, ακόμα και θυμού. Αυτή η απόχρωση του κίτρινου δεν συνιστάται για το βάψιμο ολόκληρων τοίχων στο παιδικό δωμάτιο . Όπως και με το κόκκινο, μπορείτε να στοιχηματίσετε σε τόνους στο κίτρινο, και στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις του μπορεί να είναι μέρος των επίπλων.

Πράσινο

Το πράσινο φυσικά είναι το χρώμα της φύσης και όσο κι αν περιλάβουμε από αυτό δεν θα το παρακάνουμε. Η επίδρασή του στα ανθρώπινα συναισθήματα είναι κάτι παραπάνω από θετική - μας ηρεμεί, μας φέρνει μια αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας, τόσο απαραίτητη για εμάς στη σημερινή καθημερινή ζωή με γρήγορους ρυθμούς. Οι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι το πράσινο χρώμα μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της ανάγνωσης και της κατανόησης στα παιδιά. Επιπλέον, αυτό το χρώμα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο ως βάση στα δωμάτια όπου ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι μαζί.

Μπλε

Το μπλε έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το κόκκινο - μειώνει τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Δημιουργεί ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και είναι κατάλληλο τόσο για τα δωμάτια αγοριών όσο και για τα κορίτσια.

Το λεγομενο baby blue είναι μια εξαιρετική επιλογή για τοίχους καθώς και για έπιπλα στο δωμάτιο. Αυτό το σχετικά ουδέτερο χρώμα συνδυάζεται με επιτυχία σχεδόν με όλα τα χρώματα της παλέτας και κυρίως με το ζεστό κίτρινο και πορτοκαλί. Υπέροχη πρόταση για παιδικό κρεβάτι , ειδικά επενδυμένο.

Μωβ

Συχνά συνδέεται με βασιλικό χρώμα , το μωβ είναι το χρώμα των φιλόδοξων και με αυτοπεποίθηση ανθρώπων. Έτσι, εάν το παιδί σας είναι ντροπαλό και συνεσταλμένο, μπορείτε με ασφάλεια να συμπεριλάβετε αυτό το χρώμα στο δωμάτιό του. Μωβ χαλιά, κουρτίνες, ριχτάρια και οποιοδήποτε ύφασμα σε μωβ θα φαίνονται υπέροχα. Στολίδια και στους τοίχους.

Αυτό είναι το χρώμα του πάθους, της δημιουργικότητας, της σοφίας και της πνευματικότητας. Το μωβ είναι ένα βαθύ και συναισθηματικό χρώμα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνια στο παιδί. Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι αν είναι πιο ευαίσθητο, ίσως είναι καλό να περιορίσετε το μωβ μόνο σε κάποια αξεσουάρ του δωματίου.

Ροζ

Συνήθως συνδέουμε το ροζ με τυπικά δωμάτια για κορίτσια. Σε κάθε δωμάτιο μιας μικρής πριγκίπισσας πρέπει να βρούμε το ροζ χρώμα, που, μεταξύ άλλων, φέρνει πολλή αγάπη και μια αίσθηση χαράς. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφεύγουμε στα «ροζ γυαλιά μας» όταν θέλουμε να δούμε τον κόσμο ως ένα καλύτερο μέρος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ροζ έχει εξίσου ηρεμιστικό αποτέλεσμα και στα δύο φύλα. Ωστόσο, δεν είναι συνηθισμένο στα δωμάτια των αγοριών. Κάθε παιδί μπορεί να μεγαλώσει γρήγορα από το πολύ ροζ, γι' αυτό προσπαθήστε να συνδυάσετε ροζ έργα τέχνης, αξεσουάρ και υφάσματα με ουδέτερο φόντο.

Καφέ

Οι ζεστές αποχρώσεις του καφέ χρησιμοποιούνται ως βάση στις εγκαταστάσεις. Αυτό το χρώμα υπάρχει περισσότερο στα δωμάτια των μεγαλύτερων παιδιών και δεν φαίνονται πλέον τόσο «παιδικά».

Το ζεστό καφέ χρώμα εμπνέει ευτυχία, άνεση και άνεση στους περισσότερους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρώμα ως το κύριο φόντο στο οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε και να αναβαθμίσετε με άλλα χρώματα. Για παράδειγμα, τα έπιπλα μπορεί να είναι από ξύλο, αλλά όλα τα άλλα μπορούν να ανανεωθούν με άλλες χρωματικές προσθήκες.

Κρύα χρώματα

Μην νομίζετε ότι τα κρύα χρώματα είναι τυπικά μόνο για δωμάτια όπως νοσοκομεία και φαρμακεία. Οι απαλές αποχρώσεις τους είναι μια καλή βάση για το παιδικό δωμάτιο, επιπλέον, μπορούν να το κάνουν οπτικά πιο ευρύχωρο. Έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά και αυτό θα είχε καλή επίδραση στην ευαισθησία και τον ύπνο τους. Προσπαθήστε να στρώσετε το εσωτερικό του δωματίου σε κρεμ αποχρώσεις για λίγη απαλότητα και αντίθεση και σκεφτείτε άνετα και χνουδωτά υφάσματα για ζεστασιά.

Για περισσότερους υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων και προτάσεις, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την ενότητα επίπλων παιδικού δωματίου, όπου εκτός από μεμονωμένες λύσεις εσωτερικού χώρου, μπορείτε επίσης να εμπνευστείτε από τα συνολικά μας σχέδια σχεδιασμού για το δωμάτιο του παιδιού σας.

Ακολουθησε μας